top of page

Volejte ZDARMA   800 214 214

V červenci v Česku vstoupilo do oddlužení nejvíce lidí v historii.


Počet lidí, kteří podali v červenci insolvenční návrh, byl nejvyšší za celou dobu účinnosti insolvenčního zákona, tedy od začátku roku 2008. Na zvýšený počet má vliv novela ins. zákona, která platí od 1.6.2019. Novela zjednodušila podmínky vstupu do oddlužení a díky tomu se může zbavit dluhů více lidí.

"Oddlužení (lidově - osobní bankrot, nebo obecně - insolvence) je zákonné řešení, které umožňuje předluženým lidem zbavit se zcela svých dluhů. Co je to oddlužení a jakým způsobem funguje si můžete přečíst v tomto článku.

V červenci se podalo více než 4 000 návrhů na oddlužení a z toho téměř 8% díky Dluhové poradně.

V červenci bylo podáno více než 4 000 insolvenčních návrhů. Na sepisu a podání se podílelo přibližně 700 akreditovaných subjektů a podíl naší Dluhové poradny byl zásadní - přes 8% se totiž v samotném počátku obrátilo právě na naší Dluhovou poradnu.

Dluhová poradna poskytuje služby spojené s oddlužením zcela bezplatně.

Lidem pomáháme posoudit a vyhodnotit situaci, zda splňují podmínky pro oddlužení. Srozumitelně jim vysvětlíme, jak oddlužení probíhá a co mohou očekávat, pokud by se rozhodli svoji situaci řešit pomocí oddlužení. Výhodou pro lidi je fakt, že tímto procesem vedeme každého krok za krokem a díky této podpoře to pak zvládne většina lidí. Není důležité odkud lidé jsou, pomáháme lidem z celého Česka. Celý proces je v dnešní době možné snadno zvládnout online a pouze za pomocí telefonu, emailu a pošty.

Kdo byly sepisovatelé ins. návrhů v červenci ?

Sepis a podání ins. návrhu mohou dělat pro dlužníky pouze advokáti, notáři, exekutoři, insolvenční správci a akreditované osoby, které získaly akreditaci od Ministerstva spravedlnosti.

Na podaných návrzích se v červnu podílelo v součtu přibližně 700 subjektů, ale pouze 16 z nich podalo více než 50 insolvenčních návrhů.

Nejvíce insolvenčních návrhů podávají advokáti.

Společně advokáti v červenci podali téměř 75% ins. návrhů, zbylou část podaly převážně akreditované osoby (neziskové organizace). Ty v červenci podaly cca 1 000 ins. návrhů, což je přibližně 25% z celkového počtu. Insolvenční správci pouze malou část. Notáři a exekutoři nepodávají téměř žádné.

Kolik dlužníky stojí sepis a podání ins. návrhů ?

Advokát, notář, insolvenční správce a exekutor si může ze zákona účtovat za sepis a podání ins. návrhu maximálně 4 000,- Kč + DPH v případě jednotlivce a 6 000,- Kč + DPH v případě manželského páru.

Někteří advokáti se však snaží vymýšlet způsoby, jak si účtovat další poplatky za práci spojenou s oddlužením. Nebývá výjimkou, že se konečná cena pro dlužníka vyšplhá na částku pohybující se mezi 10 000 - 20 000,- Kč. Advokáti využívají toho, že si nachází “mezírky v zákoně” a účtují si za další služby, které se dle jejich pohledu netýkají regulované ceny, ale jde o služby “navíc”.

Na druhou stranu se nemůžeme úplně divit, že advokáti službu sepisu a podání ins. návrhů nechtějí poskytovat za cenu, která je zákonem stanovená. Z ekonomického hlediska je pro většinu advokátů tato služba nerentabilní. V konečném důsledku to také může mít vliv na kvalitu odvedených služeb. Advokát má totiž na výběr, buď celý proces co nejvíce zjednoduší, aby s tím měl co nejméně práce, nebo si najde způsob, jak si za práci účtovat více, aby byl schopen z ekonomického hlediska službu realizovat a nebyl ztrátový.

Akreditované osoby si nesmí účtovat žádné poplatky.

Dlužníkům poskytují službu sepisu a podání ins. návrhu bezplatně.

V Česku je momentálně 96 akreditovaných osob.

Jedná se o neziskové organizace, kterým byla Ministerstvem spravedlnosti ČR udělena akreditace pro poskytování služeb v oblasti oddlužení dle ins. zákona. Tyto akreditované osoby si nemohou účtovat žádné poplatky, které by byly spojené s poskytováním služeb v oblasti oddlužení.

V červenci podalo alespoň jeden ins. návrh 76 akreditovaných osob.

V součtu se jednalo o 1 000 podaných ins. návrhů, ale pouze jediný subjekt byl schopen podat více než 50 insolvenčních návrhů. Většina z nich podala méně než 15 insolvenčních návrhů.

Některé organizace by vzhledem ke svým rozpočtům měly být pro český trh výrazně přínosnější. Problém je však v tom, že ve skutečnosti nejsou nijak motivováni pomáhat co nejvíce lidem. Je také nutné si uvědomit, že nepracují bezplatně. Sice dlužník platit nemusí, ale samozřejmě provoz někdo platit musí. Pokud jde o dotace, tak to běžně funguje tím způsobem, že výše dotací se neodvíjí od toho, kolika lidem reálně pomohou. To pak vede k tomu, že některé z těchto neziskových organizací spíše předstírají, že něco dělají a není pro ně rozhodující, kolika lidem reálně opravdu pomohou. Pokud vezmeme v potaz rozpočet VS podané návrhy, tak ve výsledku u některých akreditovaných osob reálně vyjde jeden podaný návrh i na několik desítek tisíc. Přitom advokát si může účtovat maximálně 4 000,- Kč, což je výrazný nepoměr.

I když provozovatelem webu Dluhovaporanda.cz je také akreditovaná osoba, tak u nás to funguje trošku jinak. Nemůžeme si dovolit v tuto chvíli fungovat způsobem, jako většina těchto akreditovaných osob. Více o tom, jak fungujeme v poskytování služeb v oblasti oddlužení a také, jak to je samotným sepisem a podáním ins. návrhu, si můžete přečíst v sekci "O nás".

Chcete posoudit situaci, případně vyřídit oddlužení ?

Můžete zavolat na linku 800 214 214, nebo využijte formulář a my Vám zavoláme.

329 views
Nejnovější články

Řekněte nám svůj problém a my Vám poradíme, jak ho vyřešit.

Řešení sdělíme úplně každému a vždy BEZPLATNĚ.

Zavoláme Vám

Potřebujete poradit? Nechte si zavolat.

Stačí vyplnit políčka níže a my se Vám ozveme.

Úspěšně jste vyplnili formulář. Náš pracovník se Vám ozve ve Vámi uvedeném termínu.

nebo

800 214 214
Volejte zdarma

Jak to probíhá

 

Vyplníte formulář s žádostí o zavolání. Uvedete jméno, telefon, email a časové rozmezí, kdy Vám můžeme volat.

 

V den hovoru Vás budeme informovat SMS zprávou, abyste věděli, kdy a z jakého čísla Vám bude voláno.

 

Jeden z našich poradců Vám zavolá. V hovoru se můžete zeptat na cokoliv, poradce Vám rád se vším poradí. 

Pokud máte nějaké dotazy a nebo chcete poradit,  neváhejte nám napsat!

Napište nám

Vaše zpráva byla odeslána.

bottom of page