top of page

Volejte ZDARMA   800 214 214

5 nejčastějších důvodů, proč si lidé půjčují peníze


Zadlužit se je velmi jednoduché. Nejprve si pořídíte hypotéku na vysněné bydlení. Ale přece chcete mít domácnost hezky vybavenou, proto si půjčíte na nábytek a domácí spotřebiče. Potřebujete nové auto, a tak využijete půjčku. Zalíbí se vám to. Proč si tedy nepořídit i nový LED televizor s měsíční splátkou 300 Kč a mobilní telefon za 200 Kč měsíčně? Vzápětí však začnete zjišťovat, že žijete nad své poměry, protože vaše příjmy nejsou dostatečné. Půjčíte si, abyste mohli splácet starší půjčky, a dluhový kolotoč začíná.

Na co si lidé nejčastěji půjčují peníze?

Vybavení domácnosti

Nákup nábytku a domácích spotřebičů patří mezi nejčastější důvody, proč si lidé berou půjčky. Na nákup nábytku si lidé častěji půjčují od bankovních společností, kde úroky nebývají příliš vysoké. U domácích spotřebičů už začínají převládat půjčky od nebankovních společností, což je způsobené tím, že řada prodejců intenzivně nabízí nákup formou splátek. Často se s těmito nabídkami setkáváte v akčních letácích apod. Pro tyto prodejce je to výhodné, protože za zboží dostanou více, než kdyby si ho zákazník zakoupil v hotovosti. Obvykle se při nákupu nezavazujete posílat splátky přímo prodejci, ale nebankovní společnosti, která s prodejcem spolupracuje. Prodejce tedy nemusí čekat na peníze, ale částku, která je ještě navýšena o provize, dostane hned. Proto se řada prodejců snaží nabízet prodej domácích spotřebičů formou splátek a mnoho lidí toho využívá.

Vlastní bydlení

Hypoteční úvěry jsou oblíbené, protože pro naprostou většinu lidí je to jediná možnost, jak získat vlastní bydlení. Dvě třetiny žadatelů o úvěr, kterým je méně než 25 let, si půjčují v rozmezí 500 000 Kč až 1,5 miliónu. Žadatelé ve věku nad 25 let si v průměru půjčují 1,7 miliónu korun. Je to způsobené hlavně tím, že typický žadatel pod 25 let je bezdětný, svobodný, nastoupil nedávno do práce a stačí mu menší byt. Starší žadatelé se mnohdy připravují na rodinu nebo ji již mají a o úvěr žádají jako pár, takže je jejich příjem vyšší než u mladších žadatelů a mohou dosáhnout na vyšší úvěry. Pro lidi, kteří žádají o úvěr, je důležitá výše měsíční splátky, výše úroku, doba splatnosti a poměr úvěru k zástavní hodnotě nemovitosti. Poměr úvěru k zástavní hodnotě nemovitosti je obzvlášť důležitý hlavně pro mladé lidi, kteří si vlastní bydlení pořizují krátce po nástupu do práce a ještě nestihli vytvořit dostatečné úspory, aby mohli nemovitost financovat větší měrou z vlastních zdrojů.

Automobil

Automobil na úvěr si bere značné procento lidí v České republice. Pokud se rozhodujete, zda kupovat automobil na splátky, rozmyslete si, zda vůbec auto nutně potřebujete a jestli opravdu potřebujete nové a drahé, když vám chybí peníze. Lidé si často neuvědomují, že automobil nepatří mezi výhodné investice, protože cena rapidně klesá a palivo nebo dodatečné náklady na opravy vám často výrazně zasáhnou do rozpočtu. Je rozdíl, zda si koupíte automobil na splátky, protože ho potřebujete na cesty do zaměstnání, nebo proto, že soused má lepší. Proto vždy zvažte, zda automobil opravdu potřebujete natolik, že si na něj musíte půjčovat, a zda by vám nestačil levnější, který byste si mohli dovolit.

Elektronika

Televizory, mobily, notebooky a tablety patří mezi nejčastější moderní elektroniku, kterou si lidé kupují na splátky. Stejně jako u domácích spotřebičů, i zde řada prodejců láká zákazníky na možnost splátek. Možnost získat LED televizor v hodnotě 12 000 Kč při měsíčních splátkách 250 Kč pro mnohé lidi znamená, že si televizor mohou dovolit, i když nemají hotovost - a lákadlu podlehnou.

Na splátku jiné půjčky

Řada lidí "vytlouká klín klínem". Když nemají peníze na měsíční splátku aktuálních půjček, půjčí si znovu. Tak se dostávají do začarovaného kruhu, ze kterého se velmi obtížně uniká. Situaci, kdy nevyděláváte dostatek finančních prostředků na splácení půjčky, je potřeba ihned řešit, ale ne další půjčkou. To, že se zadlužíte ještě více a měsíční splátka se ještě zvýší, určitě není řešení. Čím dříve začnete situaci řešit, tím je větší pravděpodobnost, že se z problémů dostanete. Pokud nastane situace, že nemáte dostatečný příjem na měsíční splátky, zkuste se domluvit s věřitelem na novém splátkovém kalendáři. Také je vhodné se poradit s rodinou a v ideálním případě vyhledat odbornou pomoc. Věřte, že existuje řada možností, jak dluhy řešit, ale to nejhorší, co můžete udělat, je odkládat řešení a čekat, že se něco samo stane.

633 views
Nejnovější články

Řekněte nám svůj problém a my Vám poradíme, jak ho vyřešit.

Řešení sdělíme úplně každému a vždy BEZPLATNĚ.

Zavoláme Vám

Potřebujete poradit? Nechte si zavolat.

Stačí vyplnit políčka níže a my se Vám ozveme.

Úspěšně jste vyplnili formulář. Náš pracovník se Vám ozve ve Vámi uvedeném termínu.

nebo

800 214 214
Volejte zdarma

Jak to probíhá

 

Vyplníte formulář s žádostí o zavolání. Uvedete jméno, telefon, email a časové rozmezí, kdy Vám můžeme volat.

 

V den hovoru Vás budeme informovat SMS zprávou, abyste věděli, kdy a z jakého čísla Vám bude voláno.

 

Jeden z našich poradců Vám zavolá. V hovoru se můžete zeptat na cokoliv, poradce Vám rád se vším poradí. 

Pokud máte nějaké dotazy a nebo chcete poradit,  neváhejte nám napsat!

Napište nám

Vaše zpráva byla odeslána.

bottom of page